!! NOVO FILM - SOYBEAN SCHOOL: To till or not to till

(Poletna šola priprave tal za setev soje) !!

 

Poglejte zanimiv film o pripravi tal za setev soje. Pomembne informacije. V NT sistemu kombajn ne sme sesekljati ostankov. Stebla morajo stati pokonci, Če ne, je setev  problematična, tla pomladi so mokra in mrzla. 

 

Različne obdelave vplivajo na temperaturo tal spomladi.

Soya school 1

Različne obdelave vplivajo na izhlapevanje vode iz tal med vegetacijo.

Soya school 2

 

 

 

!! NOVO FILM - TLA, NA KATERIH ŽIVIMO - NEZNANI KOSMOS (dokumentarni flm) !!

Še več dokazov, kako pravilna (ne)obdelava tal ohranja bistvo rodovitnosti tal - življenje v tleh.

Naj vam ne bo škoda časa za ogled filma:

Tla na katerih

 

 Po javni predstavitvi v sredo, 9. januarja 2019, so o problematiki zastrupljanja rodovitnih tal govorili:

- dr. Rok Mihelič, profesor na Katedri za pedologijo in varstvo okolja, Oddelek za agronomijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani,

- Anton Komat, svobodni raziskovalec, naravovarstvenik, pisec in aktivist ter

- Valentin Gorjanc, študent na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor:

https://www.youtube.com/watch?v=WI5vJ24F2R8

 

 

 

!!  FILMČEK - DEŽNI SIMULATOR !!

 Na spodnji povezavi je filmček, ki smo ga posneli z dežnim simulatorjem (enaka predstavitev kot na AGRI). https://www.youtube.com/watch?v=-_O4S8Cfst0.

Rain test
 

Neporušen vzorec tal je bil odvzet konec avgusta v rastoči koruzi na lab polju BF v Ljubljani. Gre za hidromeliorirana, oglejena (težka) tla.

Od leta 1999 jih obdelujemo a)konvencionalno (oranje do 28 cm globine + predsetvena obdelava večinoma z vrtavkasto brano) in b)plitvo/ohranitveno (do 10 cm globine), brez oranja; v prvih letih smo tla obdelali bodisi z vrtavkasto brano ali sejali direktno koruzo z no-till z Buffalo sejalnico. Po letu 2013 smo za obdelavo uporabljali 4-vrstni Evers vario disk (10 globoko) in sejali z GreatPlains sejalnicami. Sedaj prehajamo na No-till z Great Plains.

Razlika z dežnim simulatorjem je očitna; tako očitna razlika me je presenetila, saj so bila tla na oranem delu rahla, na videz dobro strukturna. Kljub temu prve kaplje razbijejo strukturo tal na površini, kar zapre pore in voda odteče po površini ter sabo odnaša fine delce ter s tem tudi hranila in ostanke kemikalij. Pri ohranitveni obdelavi erozije in površinskega odtoka ni!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alex Podolinsky v Sloveniji 2017 -  intervju na RTV Slovenija. Pogovor s svetovno priznanim strokovnjakom  biodinamike, ki z rezultati na svojem posestvu v avstralski Viktoriji navdušuje številne biodinamike po vsem svetu, si lahko ogledate na spodnji povezavi.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174479183

 Rezultat iskanja slik za Alex Podolinsky

 

 

Na spodnjem linku je zanimiv video o toku vode v tleh:

https://youtu.be/T_qoJkMvIZw

 

 

NOVO !!!

Na spodnji internetni strani je 'simulator' usode padavin in dušika (meritve s testnim lističem v izpirkih)
glede na obdelavo tal in talni tip.